Monday, March 9, 2009

Amsterdam is overrated

(I don't usually publish (much) here in Romanian, except for some quotes a bit time ago :-), but this one made me laugh and reminded me of some other 1st experiences abroad; it will be a pitty to lose all the details by translating the text)


Disclamer: the original author retains all the rights & responsability for the below text. It is published here as satire (=for lower IQs, it will contain: wit, irony, sarcasm, etc)

Here it goes:


finlandezi (adica niste suedezi mai fini).

io mi-s bine, sanatos.

Am trecut 4 interviuri, in urma carora am aflat cu suprindere ca sunt foarte calificat si foarte motivat. Asta inseamna ca o sa-mi dea cel mai modern model de carutz, nu?

Ma rog, in cursa au mai ramas inca 2 gigei dar aia "nu se ridica la experienta si calificarea" mea in cafele, tigari si flori. A exprimat-o altfel si pare de bine, o sa aflu exact in vreo saptamana. IT mangeru' e din parinti nemti, nascut si crescut in Africa de Sud, educat in Anglia, calificat in Franta si acum lucreaza in Olanda. Tehnicu' e din Argentina, scolit in Spania, actualmente olandez. multa UE, sa zic asa.

Legat de interviu, IT-manager-u' s-a exprimat la prima intalnire: "imi place entuziasmul tau, exact asta imi doresc. Mai sunt 5 persoane pe care le-am intalnit dar sunt asa... apatici si dezinteresati. Si eu nu inteleg! De ce te-ai angaja intr-un loc in care nu vrei cu adevarat sa fii??". No comment dar merita un premiu pentru inocenta.

Ideea ca Amsterdamu' e un perpetuu loc de distractie si ca e cel mai prietenos oras este overrated. Vezi in jur numai fetze docile de buldogi, cu niste ochi cleiosi care baltesc sub niste frunti nu prea inalte, dar late si ferme. Politicosi si seci, amabili si la fel de caldurosi ca o procedura de debugging la tacacs. Pe cat de lenti sunt pe doua picioare pe atat de sprinteni devin cand au o bicicleta sub fund. Skill-urile mele in mersul cu bicicleta - ca viteza - egaleaza acum, o spun cu mandrie, categoria 55-65 de ani. In primele doua saptamani nu puteam sa ajung nici octogenarele ranjite, plecate sa moara demn in Lidl (magazin de haleala - n.a.).

Emotiile lor imi sunt si acum necunoscute dar dupa atitudine ai spune ca numai dezmierdatul intim cu razatoarea, electrocutarea copiilor, Amsterdam Torture Museum si o caseta linistitoare gen "Christmas Snuff" le-ar putea zmulge un zambet sincer. Sa nu uitam ca acum fo' 400 de ani (in 1568, mai exact) cand protestantii olandezi i-au batut pe spanioli de s-au cacat pe ei niste draguti d'astia de-ai mei le-au smuls din piept inimile nesimititlor de catolici, au muscat din ele si apoi le-au aruncat spre inamic spunand: "mancati-le voi, cainilor, ca astea sunt amare".

Niste scumpi. Acum cresc flori si vand zambitori iarba - cum sa nu-i iubesti?

Femeile lor sunt niste zeite si sunt convins ca undeva in adancul lor (da' foarte in adanc) sunt niste fiinte minunate. La fel de docile si de zambitoare si absolut vitale pentru casa cand e vorba de cumparat un nou frigider, o noua usa, un nou sifonier sau orice altceva are exact aceleasi dimensiuni si nu mai e deci nevoie sa masori.

Legat de vreme: olandezii au vremea ca limba, deci isi merita soarta.

Totusi si ultimul maturator stie o engleza impecabila, ceea ce usureaza mult dialogul. By default cand intri intr-un magazin vanzatorul isi arata dintii intr-un mod prietenos, dupa care urmeaza un fel de gargara cu ceva scarbos tinut pana atunci sub limba, tu ii spui calm ca nu intelegi ce ragaie si el isi cere scuze si incepe sa se exprime uman.

Cu turistii nu prea am avut de-a face deci nu stiu decat ca fac galagie si mizerie si trebuie sa moara.

Pentru cei macinati de niste intrebari fundamentale le pot raspunde acum: da, negri chiar put. Si chiar sunt nesimtiti.


......
"Oamenii au nevoie de joc si de pericole.
  Civilizatia le ofera munca si siguranta."
Fr. Nietzsche

----

1 comments:

Anonymous said...

Daca ai impresia ca olandeza pura e limba urata, incearca sa asculti dialectul "minunat" vorbit in Belgia.